• Jesper Jul je poznati danski pedagog i psihoterapeut čija su dela prevedena na preko 30 jezika i koji ima centre za podršku u 15 zemalja. Čitaoci u Srbiji su već ranije imali prilike da se upoznaju sa njime kroz dela "Pubertet", "Kako reći Ne mirne savesti", "Od poslušnosti do odgovornosti" i "Vaše kompetentno dete". Ovaj autor je od kraja decembra prošle godine ponovo na rafovima knjižara u Srbiji. Ovaj put je dostupno njegovo delo "Agresija-zbog čega je neophodna našoj deci i nama".  Ovo nije klasična priča o agresiji i agresivnim emocijama koja se bazira na teoriji ili istraživanjima nego je najveći akcenat na zdravorazumskom konsenzusu. Kroz 7 poglavlja autor objašnjava osnovne i društvene korene agresivnih emocija, pojašnjava kako da ih shvatimo i kako da se izborima sa njima i u maloj instituciji kakva je porodici ali i u formalnim institucijama kakve su predškolske ustanove i škole. Knjiga počinje opštim definisanjem mentalnog zdravlja i njegovim značajem za čoveka. U ovom poglavlju se govori i o tome kako postati svestan sebe i svojih potencijala ali i o tome kako dolazi do agresivnosti odraslih. Drugo poglavlje se bavi definisanjem nasilja i agresivnosti i njihovim terminološkim razlikovanjem, kao i o mogućim prediktorima nastanka nasilja u porodici. Poglavlje se završava delom koji se odnosi na agresivnost među decom. Treće poglavlje ove studije se bavi poreklom agresivnosti koja je obrađena kroz osećaj samosvesti, odgovornosti, saradnje roditelja i dece a na kraju autor govori i o izvorima provokacija. U četvrtom poglavlju autor govori o integraciji agresivnosti gde na početku daje terminološko razjašnjenje između konstruktivne i destruktivne agresivnosti da bi se u nastavku poglavlja bavio roditeljima kao nasilnicima i rivalstvu među siblinzima. Peto poglavlje je posvećeno diskusiji između morala i egzistencije gde autor na zanimljiv način govori o ovim paradigmama. Pretposlednje poglavlje knjige je posvećeno empatiji kao nečemu što se preporučuje kao "protivotrov" za agresivno ponašanje. Poslednje poglavlje knjige je posvećeno odgovoru autora na pismo majke čije dete ispoljava agresivno ponašanje uzimajući u obzir sve prethodno navedeno kroz celo delo. U ovoj Jesperovoj studiji možemo uočiti neke sličnosti sa nekim njegovim prethodnim delima. Pre svega mislim na priču o samosvesti, odgovornosti i poslušnosti. Knjiga je pisana veoma razumljivim jezikom i dostupna je svima onima koji se na neki način bave vaspitanjem i obrazovanjem dece. Ne preporučujem njeno "preletanje" nego ozbiljno čitanje pošto je to ono što ova knjiga donosi. Ozbiljnost koja je potrebna da bi se uhvatilo u koštac sa problemom agresivnosti koji nije uopšte nov na našem malom podneblju. Izdavač:
  • Bestseler preveden u 30 zemalja.

    Nov, revolucionaran pogled na uspešno vaspitavanje i podizanje dece. Na osnovu svog revolucionarnog pristupa da su reakcije naše dece uvek kompetentne, smislene i izražajne i da je vaspitavanje u tradicionalnom smislu neprimereno današnjim uslovima, Jesper Jul u knjizi Vaše kompetentno dete osmislio je nov sistem vrednosti za savremene porodice. Osnova ovog sistema ne zasniva se na autoritarnoj primeni sile niti na tiraniji demokratske jednakosti, već na jednakim vrednostima i reciprocitetu između dece i odraslih. Poruka je jednostavna: deca su jedinstvena i trebalo bi se odnositi prema njima sa istim poštovanjem i taktom kao i prema odraslima koje volimo. Jesper Jul je porodični terapeut, predavač, autor i predagog koji ima centre za podršku u 15 zemalja širom sveta, a njegovi naslovi objavljeni su u više od 30 zemalja. U poslednje dve decenije formulisao je nov prilaz vaspitavanju, razvoju i socijalizaciji dece. Zamisao mu je da inspiriše i podrži roditelje i profesionalce kako bi deca mogla da odrastu mentalno i socijalno zdrava, što čini pružajući efikasnu i primenljivu alternativu nasilnim i uvredljivim metodama vaspitanja kojima su deca često izložena. Izdavač: Laguna
  • U ovoj kratkoj knjizi nalazi se jasan i potvrdan odgovor na večito pitanje kako detetu reći „NE”, a ne izgubiti njegovu ljubav i poverenje. Jesper Jul nas sa provodi kroz niz tako poznatih, a tako kompleksnih situacija u kojima je „NE” jedini mogući odgovor. Knjiga koja će vam na najkonkretniji način pomoći da uspešno i jednostavno, zajedno sa vašim detetom, savladate mnoge naizgled teško savladive prepreke na putu dečjeg odrastanja i vašeg roditeljstva.

    Ukoliko želite da poručite ovu knjigu popunite porudžbenicu ili nas kontaktirajte putem mejla: info@familylab.rs.

    Izdavač:

    Izdavaćka kuća Eduka