Od poslušnosti do odgovornosti

Razvoj kompetencija u odnosima: mart – novembar 2010.

U martu 2020. godine započinjemo treći ciklus edukacije „Od poslušnosti do odgovornosti“ koja je namenjena profesionalcima koji rade sa decom i porodicama (učiteljima, nastavnicima, profesorima, vaspitačima, pedagozima, psiholozima, direktorima…) koji žele da unaprede svoja znanja i veštine u izgradnji odnosa s decom, mladima, roditeljima i kolegama na svojim radni mestima.

Na edukaciji možete da naučite:

  • Kako da uspostavljate i gradite odnose između dece i odraslih u vrtićima i školama,
  • kako da gradite odnose utemeljene na empatiji,
  • kako da oblikujete atmosferu u vrtićkim grupama i razredima,
  • šta znači biti odgovoran za odnose i preuzeti ulogu lidera u navedenim grupama kako da razvijate sopstveni integritet, veštine komuniciranja i samosvest u
  • vaspitno – obrazovnim okvirima

OBAVEZNA LITERATURA: Jesper Jul, Hele Jensen „Od poslušnosti do odgovornosti”


Raspored modula i mesto održavanja susreta:

1. modul      20.-22.3., Zagreb
Što su i kako se razvijaju kompetencije u odnosima?, Peter Schlichting Mortensen

2. modul    23. – 26.4., Novi Sad
Vođstvo odraslih u grupi/razredu, Dušanka Kosanović

3. modul    28. – 30.8., Zagreb
Izvori i načini podrške pedagoškim delatnicima, Kristin Ordnung

4. modul    8. – 11.10. Maribor
Od poslušnosti do odgovornosti, Dušanka Kosanović i Kristine Ordnung

5. modul   26. – 29.11. Novi Sad
Završna radionica – integracija naučenog, Dušanka Kosanović


Predavači i voditelji:

Kristin Ordnung je nemačka pedagoškinja u području muzike i pokreta i telesni psihoterapeut. Nakon obrazovanja u području porodičnog savetovanja prema radu Jespera Jula i ličnog iskustva u radu sa porodicama, 2010. g. u Berlinu osniva i vodi „Nemačko – danski institut za porodičnu terapiju i savetovanje“ koji radi prema principima iskustveno orijentirane porodične terapije. Glavno područje rada usmereno je na rad s porodicama i pedagoškim delatnicima u vrtićima i školama, najviše u području razvoja kompetencija u odnosima.

Dušanka Kosanović je hrvatska psihološkinja i porodični psihoterapeut. Voditeljica je Familylaba za Hrvatsku. Završila je porodičnu terapiju na „Nemačko-danskom institutu za porodičnu terapiju i savetovanje“ u Berlinu. Glavno područje rada usmereno je na podršku pojedincima i porodicama te na edukacijski i supervizijski rad s timovima u pomagačkim strukama i u poslovnom sektoru. Važno područje interesa i rada je područje psihoonkologije. Voditeljica je niza treninga, radionica i predavanja za stručnjake vezano uz područje komunikacije i odnosnih kompetencija.

Peter Schlichting Mortensen je porodični psihoterapeut edukovan na skandinavskom Kemplerovom Institutu gdje je nakon studija počeo da podučava i radi s Jesperom Julom. Nastavlja da sarađuje sa Institutom do 2010.g, nakon čega sudeluje u osnivanju Danskog Instituta za porodičnu terapiju gde radi i danas. Peter je u svom radu fokusiran na razvoj porodičnih kompetencija, kao i kompetencija u odnosima u profesionalnim timovima. Od 2015. godine sarađuje s organizacijom Familylab Association kao podrška u timskom radu članova asocijacije.

Novi ciklus edukacije počinje u martu i traje do novembra 2020. godine.
Edukaciju čini ukupno 18 dana, raspoređenih u 5 modula (2 x 3 dana i 3 x 4 dana)
Satnica je strukturirana tako da se isti dan (četvrtak/petak, nedjelja) može putovati na mesto održavanja modula i nazad.
Svaki modul počinje četvrtkom u 14.00h, a završavamo nedeljom u 15.00h.


Cena edukacije: 79000, 00 RSD.
U cenu nisu uključeni troškovi puta, smeštaja i obroka.

Iznos možete platiti u 4 rate, pri čemu je prvu ratu važno uplatiti pre prvog modula, a zadnju ratu pre završetka poslednjeg modula (novembar 2020.)
Za dvoje ili više polaznika iz iste institucije omogućujemo popust u iznosu od 30% po polazniku.

Kontakt i više informacija:
Ivana Muškinja, nacionalni voditelj Familylab Srbija
ivana.muskinja@familylab.rs
mob: 065 2003349

Preuzmite obrazac za prijavu

Nosioci projekta:


  

Prethodna dva ciklusa, koja su se odvijala tokom 2018. i 2019.g. (u toku) izazvala su zanimanje i interes stručnjaka, ponajviše jer edukacija nudi specifična znanja poput dubljeg razumevanja dinamike odnosa u pedagoškom svetu, dakle odnosa između dece/mladih i stručnjaka te stručnjaka i roditelja. Edukacija pruža i podršku stručnjacima u učenju načina izgradnje odnosa s decom i roditeljima, poštujući osnovne principe o kojima govori i piše Jesper Jul, poput: ravnopravnog dostojanstva, lične i društvene odgovornosti, poštovanja integriteta, empatičnog vođstva, načina vođenja razgovora s decom i roditeljima, razvoja samosvesti pedagoških jelatnika kao i niz drugih važnih tema u pedagoškim okvirima.

Cilj edukacije je unapređenje i poboljšanje odnosa u vaspitno-obrazovnim institucijama (vrtićima, školama, domovima i sličnim institucijama). Edukacijom inspirišemo i poučavamo odrasle u tome da vrtići i škole mogu biti mesta u kojima se i deca/mladi i odrasli trebaju i mogu osećati prihvaćeno i uvaženo, mesta u kojima odrasli znaju kako da adekvatno preuzmu vođstvo, kako da brinu o sebi – odnosno svom integritetu kao i o integritetu dece i mladih. U zajedničkom radu tražimo alternative za nošenje s mnogim situacijama u kojima se pedagoški delatnici ponekad osećaju bespomoćno – bilo da se radi o odnosu s roditeljima, kolegama, nadređenima ili decom. Time osnažujemo stručnjake u izgradnji i podizanju njihovih relacionih kompetencija kao osnovnog preduslova za profesionalni rad s decom, mladima i njihovim roditeljima.

Dosadašnje iskustvo predavača kao i povratne informacije polaznika koji su se uključili u program su izuzetno vredne – na osnovu tih iskustava zajedno učimo, unapređujemo i menjamo kvalitet odnosa u vaspitno-obrazovnim institucijama. Ta promena je individualna, pojedinačna i kreće od samih temelja – od čoveka – konkretnog nastavnika/vaspitača/pedagoga koji je spreman da menja sebe da bi menjao svoj odnos s pojedinim učenikom, razredom, kolegom, direktorom.

Dodatni prostor za učenje proizlazi iz načina kako je edukacija strukturirana: povezujemo stručnjake/polaznike iz različitih zemalja i predavače, koji su takođe iz različitih zemalja što nam omogućuje deljenje i učenje iz različitih obrazovnih sistema. Dosadašnja iskustava, uvidi i spoznaje govore nam da su poteškoće i izazovi koji stoje pred pedagoškim delatnicima često vrlo individualni i vezani uz konkretnu poteškoću (npr. konflikt s učenikom, težak odnos s roditeljem), ali su i univerzalni – dešavaju se redovno, i dešavaju se mnogima u obrazovnom sistemu, bez obzira u kojoj zemlji žive.

U trećoj generaciji edukacije otvorićemo prostor za sudelovanje i polaznicima iz drugih zemalja članica Familylab Asocijacije (osim Hrvatske, Slovenije i Srbije).

Važnost i značenje edukacije i ove godine su prepoznali članovi naše krovne organizacije Familylab Association, koja podržava zajednički rad Familylaba Hrvatske, Slovenije i Srbije i ponovo sufinansira održavanje edukacije na lokacijama u tri zemlje (Zagreb, Maribor, Novi Sad), kao i gostovanje predavača iz Danske i Nemačke.

Familylabov 18-dnevni trening za pedagoške radnike dramatično je promijenio moj pogled na način izvođenja nastave i rad u učionici. U modulima sam se upoznala sa pojmovima kao što su autentičnost, ekvivalentnost, integritet i osobna odgovornost. Često sam čitala o njima i mislila sam da ih razumijem, ali sam jih tek s ovim treningom uspela osvojiti i asimilirati u podsvjest. Pojmove sam integrirala i u svoj pedagoški rad.

Obrazovanje je temelj za razumijevanje zašto se djeca ponašaju kako se ponašaju, što mogu ja učiniti za to, i – jako bitno – gdje je moja granica.

Znanje koje imam danas mi daje moć i, za mene donosi veliko olakšanje u vremenu, kada svi pričaju o tome što bi učitelji morali učiniti.

Baš su nezaboravni i svi zabavni i prekrasni trenuci koje sam doživela tijekom ove edukacije. Učestalost sastanaka i trajanje same obuke spajaju i povezuju polaznike u mislima, osjećajima, empatiji …

Bojana Resanovič, učitelj slovenskog jezika, Osnovna škola Koper

Moji lični utisci sa seminara su visoko pozitivni, kako sa organizacijom, tako i sa izborom predavača koji su veoma profesionalno, ali na lak i razumljiv način nesebično preneli svoja znanja i iskustva.

Takođe, činjenica da su učesnici seminara iz regiona odnosno iz Slovenije i Hrvatske, je doprinelo kvalitetu seminara jer se tako može uvideti da su problemi i situacije sa kojima se u svakodnevnom radu susrećemo zapravo univerzalni odnosno životni.

Sve to se posebno iskristalisalo tokom radionica gde kao profesionalac možeš da potvrdiš I osnažiš svoje ranije aktivnosti do kojih ja sam više intuitivno dolazila i reagovala u nadi da stručno postupam. Jedno izuzetno i vredno iskustvo.

Jelena Ivančević Petrović, pedagog, predškolska ustanova Novi Sad

Na „dalek“ put od poslušnostidoodgovornosti krenula sam zahvaljujući svom srcu i dragim ljudima koji su mi pružili neizmernu podršku. Beskrajno sam im zahvalna, jer me je ovo putovanje obogatilo i lično i profesionalno.

Za mene ovo je bio rudarsko-filigranski rad na više nivoa. Povezivanje sa sobom put je do uspešnog povezivanja sa drugima. Nije bilo lako, ali je bilo neophodno, zapitati se ko jesi, da li dopuštaš sebi da budeš to što jesi, da li umeš jasno drugima to i da saopštiš, zauzmeš se za sebe i da druge posmatraš kao sebi ravne bez obzira na godine iskustvo, položaj.

Profesionalno, ne samo da sam dobila potvrdu da može bolje, drugačije, nego sam dobila i jasne smernice, praktične prikaze, kako stići od poslušnosti do odgovornosti. Kako se kao pojedinac nositi sa sistemom koji samo deklarativno zastupa vrednosti o kojima pričamo.

Nestvarno sjajna grupa Ljudi, sad Prijatelji,  sa kojim je učenje, na momente i bolno, bilo prava čarolija. Bilo je sjajno posmatrali kako smo se u ličnim razlikama „ogledali“, suočavali se sa sopstvenim ograničenjima i u podržavajućoj atmosferi dobijali prostora da rastemo i razvijamo se.

Voditelji ne samo da su nas vrhunski vodili kroz teorijski i praktični deo obuke, nego su nam svakim svojim gestom pokazali kako izgleda živeti vrednosti za koje se zalažeš.

Ovo iskustvo, mnogo je više od edukacije, ovo je 18 dana koji su pokazali da suštinske razlike ne postoje, da smo svi ranjivi, željni da nas drugi vide, uvaže…

Dušanka Popov, psiholog gimnazija Beograd

Suočena sa različitim izazovima, iskušenjima i problemima, kako u profesionalnom, tako i u privatnom životu, a vođena željom i ličnom potrebom da na iste odgovorim što adekvatnije, svrsishodnije i uspešnije prijavila sam se na seminar „Od poslušnosti do odgovornosti“. Seminar mi je doneo mnoge benefite i naveo me da duboko zaronim u sebe, putem samospoznaje i samorefleksije, prateći autentični doživljaj i izričaj i kroz iskrenu zainteresovanost za sagovornika, kako bih svesno i spremno preuzela odgovornost za sebe, ono što činim ili ne činim. Uz vođstvo stručnih predavača sa dugogodišnjim iskustvom i zahvaljujući grupi oformljenoj od profesionalaca sa sličnim problemima i potrebama, putem radionica, kroz divne konkretne primere iz prakse i ozbiljan, vrlo naporan rad, stekla sam korisna i plodonosna saznanja koja nastojim da primenjujem u svakodnevnom životu. Pored korisnog i pozitivnog iskustva, koje nosim sa ovog seminara, pomenula bih i da su se u proteklih godinu dana izrodila lepa i iskrena prijateljstva, što je veliki životni bonus, te bih svima zainteresovanim preporučila da se prijave i osvedoče se lično.

Ljubica Radović, socijalni radnik predškolska ustanova Novi Sad

Edukacija OPDO mi je jako važna, da sam odgodila datum operacije, koju čekam več 3 godine, kako mogu biti prisutna i na zadnjem modulu.

- Maja Petričič Štritof, prof. engleskoga jezika, Gimnazija Bežigrad

Program „Od poslušnosti do odgovornosti“ osnažio me u onome što mi se čini najbitnijim u radu sa školskom djecom – kompetencijom u odnosima. Od prvog do zadnjeg modula slagale su se kockice osobnog razvoja na vrlo iskustvenoj razini te sam dobila uvide u područja i vještine koja sam mogla odmah u ponedjeljak primijeniti u radu s djecom i kolegama. Promjene koje sam uvela u svoj rad donijele su dugoročno pozitivne rezultate koji me vesele i čine zadovoljnijom u svom radu. Moduli su bili vođeni smisleno i dobro promišljeno, s nekoliko izuzetnih gostiju, u atmosferi koja je bila pozitivna, poticajna, iskrena i topla.

Lovorka Cesarec Ban, prof.engleskog jezika, Zagreb