Inspirativni seminari

“I odrasli i deca izgubili su poštovanje prema autoritetu koji se temelji na moći i polako, ali sigurno, koračamo u susret vremenu kada će dobijanje poštovanja i moć koju sebi možemo da dopustimo u privatnom i pedagoškom odnosu prema deci i mladima, zavisiti od toga kakve smo osobe.”

 

Jesper Jul

Svi oblici rada namenjeni su pre svega zaposlenima u vrtićima i školama ali i svim zainteresovanim profesionalcima koji u svom radu direktno ili indirektno dolaze u kontakt sa decom i porodicama.

Radionice i inspirativni seminari

Kako u praksi izgleda razgovor između škole/vrtića i roditelja koji je utemeljen na ravnopravnom dostojanstvu? Kako saradnjom zasnovanom na ravnopravnom dostojanstvu šaljemo deci značajnu poruku da odrasli znaju i mogu da budu odgovorni za svoje misli, osećanja, postupke i zajedničko traženje rešenja?

Gotovo je samorazumljivo da je kvalitet komunikacije između roditelja i škole/vrtića osnova za izgradnju odnosa i za rešavanje problema. Međutim, u praksi, često imamo osećaj neuspeha, osećaj da druga strana ne prepoznaje naše dobre namere.

Učesnicima se kroz iskustvene aktivnosti nudi uvid u tumačenje porodičnih odnosa kroz prizmu sistemskog pristupa. Korak po korak, razmatramo početak, tok i završetak razgovora u pedagoškim odnosima i izlažemo oprobana praktična načela za proces savetodavnih razgovora koji počivaju na dijalogu, ravnopravnom dostojanstvu, autentičnosti i odgovornosti.

Empatija je baza svih naših odnosa! Ona predstavlja sposobnost uživljavanja u emocionalna stanja druge osobe i razumevanje položaja te osobe (npr. patnje, ugroženosti i sl.) Upravo nam empatija omogućava razvijanje tolerancije, obazrivosti i drugih humanističkih vrednosti kojima težimo.

Uspostavljanje empatičkog odnosa za profesionalce koji rade sa decom i porodicama jeste osnova za kvalitetan rad, ona je nit koja nas vodi do povezivanja sa drugima. Empatija je veština koja se uči i zahteva stalno praktikovanje.

Seminar se zasniva na pojmovima, vrednostima i postupcima koji imaju odlučujuću važnost ne samo za pedagoške odnose već i šire. Nudimo pregršt praktičnih aktivnosti koje imaju za cilj razvoj empatije, autentičnosti, odnosne kompetencije i životne snage.

Seminar se oslanja na ideju da su procesi koji se dešavaju u međuljudskim odnosima najvažniji temelj pedagoškog rada. Odnosne kompetencije odraslih vrlo često su “karika koja nedostaje”, a koja čini prvi praktični korak na putu ka izlasku iz kulture poslušnosti i nužan preduslov da bi deca mogla da usvoje društvene vrednosti koje smatramo potrebnim.

Na ovom seminaru govorimo o svakodnevnim izazovima pred kojima se nalaze profesionalci zaposleni u vaspitno-obrazovnim ustanovama na putu promene kvaliteta odnosa između odraslih i dece. Istražićemo pojmove lične i društvene odgovornosti, kao i pitanje vođstva koje je zasnovano na ličnom autoritetu, a ne nužno na autoritetu koji nosi (ili je nosila) profesionalna uloga.

Formati i teme radionica i seminara mogu biti organizovani tako da odgovaraju specifičnim potrebama vaše organizacije/institucije ili grupe zainteresovanih profesionalaca.

 Kome je namenjeno?

Zaposlenima u vrtićima i školama, ali i svim zainteresovanim profesionalcima koji u svom radu direktno ili indirektno dolaze u kontakt sa decom i porodicama.

Kako da zakažete termin?

Ukoliko ste zainteresovani da se seminar ili savetovanje održi u vašem vrtiću, školi ili na vašem radnom mestu, želite da se pobrinete za organizacijski deo seminara ili ste zainteresovani za druge oblike saradnje, javite se na broj telefona 064/3654724 ili pošaljite poruku.
Pošaljite poruku