Ko je koga rodio? Šta kada se bake i deke mešaju u vaspitanje?

Podelite ovaj post

Mnogima je najteži deo vaspitanja postavljanje granica svojim roditeljima. 🙂

Često je zastupanje sebe, svojih stavova u roditeljstvu ali i zastupanje svog deteta pred svojim roditeljima izazovno. Kada se u starim odnosima “rode“ nove uloge poput situacija kada se vi rađate u ulozi roditelja, a vaši roditelji u ulozi babe i dede, neminovno je potrebno vreme da se razjasne nove uloge i pozicije. Dolazak bebe u porodicu za odnose često bude poput erupcije vulkana, nakon koje tlo još neko vreme podrhtava dok se sve zemljane ploče ne slože po svom novom redu.

Izazov bi mogao da nastane ako se ovo podrhtavanje tla nastavlja, te na trusnom tlu odnosa roditelja i odrasle dece zemljotresi postaju česte pojave. A vaspitanje dece/unuka baš je sjajan “poligon” oko koga se lome koplja…

Često bi pri pri praktikovanju postavljanju granica bakama ili dekama mogli da naiđete na poricanje, ljutnju, ignorisanje, prebacivanje odgovornosti. A ponekad čak i sluđivanje, poput: “Ma daj, to se nije dogodilo. Preteruješ.”

I neretko se onda osećamo frustrirano ili besno ili da pomislite da jednostavno nema
smisla…svakako se ništa neće promeniti.

A možete da razmišljate i ovako…

Ponekad je naše ne postavljanje jasnih granica ili česti konflikti koji nikuda ne vode, način na koji oduvek sarađujemo sa našim roditeljima. Čutanje ili ulazak u konflikt su dve stane iste medalje. Poenta je da se ništa ne menja. Ponekad i mi igramo aktivnu ulogu u očuvanju statusa quo. Povlačimo se ili napadamo pre nego da se istinski zauzmemo za sebe i preuzmemo odgovornost za svoju roditeljsku ulogu.

Posebno je teško ako ste odrastali u porodici koja je negovala kulturu poslušnost gde se vaš integritet nije uzimao za ozbiljno, pa baš i niste naučili kako da se u odnosu sa roditeljem zauzmete za sebe. Vaši roditelji vam nisu kreirali prilike za to. I sada vam saradnja jednostavno ide bolje, bez obzira na cenu!

Iako ponekad deluje kao nemoguća misija, postavljanje granica ne mora da bude tako.

Ponekad razgovor sa profesionalcem pomaže da naučimo da budemo jasniji i efikasniji u zastupanju sebe bez obzira da li se radi o odnosu sa detetom, partnerom ili našim roditeljima. Zakažite online konsultaciju, pišite nam na mejl: [email protected].

Prijavite se na naš newsletter

Pročitajte još tekstova