Koliko štete mogu prouzrokovati različiti pristupi vaspitanju

Koliko štete mogu prouzrokovati različiti pristupi vaspitanju

Podelite ovaj post

Pitanje:

Naša ćerka ima tačno 2.5 godine i 2 dana nedeljno provodi kod babe i dede. Veoma joj se dopada kod njih. Primetila sam oni imaju veoma zastareli način vaspitanja i nikako ne mogu da promene svoj odnos prema deci, uvide svoje greške i pokušaju nešto da promene  i to mi se uopšte ne dopada.

Oboje koriste potpuno identične rečenice, koje bi, po Vašoj knjizi, trebalo izbegavati ili drugačije formulisati. Tako da oni našu ćerku dva dana u nedelji podučavaju, kritikuju, ponekad ne obraćaju pažnju na nju, pa ona bude čak tužna.

Situacija me veoma opterećuje, jer mi je sa jedne strane treba slobodno vreme tim danima, a sa druge strane se brinem da njena ličnost može stradati. Mislite li, da ova dva dana mogu naštetiti integritetu i samosvesti naše ćerke?

Odgovor:

Lično mislim da ovo pitanje muči još hiljade roditelje svakog dana. Ovo su neka zapažanja koja vam mogu poslužiti kao podsetnik: deca su istovremeno ranjiva i snažna bića, u punoj meri su sposobna da se snađu u različitim socijalnim situacijama, polazeći od toga da od kuće imaju dobru osnovu.

Procenjujte doprinos baba i deda na osnovu njihove ljubavi prema unuci, a ne na osnovu filozofije o vaspitanju dece. Ne dozvolite da oni brinu o Vašoj deci, ukoliko ne primetite ljubav sa njihove strane. Isto pravilo važi i kada Vaše dete ne želi da ode kod njih , ili se stalno oseća loše posle povratka od bake i deke.

Različit život

Kada bi se desilo, da starija generacija nešto kaže ili uradi, a da se Vama to ne sviđa, ili da niste saglasni sa tim, slobodno im to i recite – npr. „Ne dopada mi se kada je na ovaj način ispravljate!“ Ako baka i deka budu  ljuti, ili se pak osećaju povređeno, recite im da Vam nije potrebno njihovo odobravanje, već da ste im to rekli samo iz razloga da bi oni znali Vaše mišljenje o tome. Nakon toga ljubazno završite razgovor. Ovo im, mirne savesti, možete reći kada je i Vaša ćerka prisutna. Njihovo ophođenje prema unuci ili način razmišljanja se verovatno neće odmah promeniti, ali će ovaj razgovor ostaviti upečatljiv utisak .

Vašoj ćerki bi takođe pomoglo da zna da su bitne odrasle osobe u njenom životu različite.

Dobre devojčice

Samosvest Vaše ćerke možete jačati kod kuće, a samim tim i njenu odvažnost da se odraslima suprotstavlja. Pri tome, ona razvija i svoj jezik, zato već možete razgovarati sa njom o tome. Ukoliko, kada dođete po nju čujete baku i deku da joj govore „dobra devojčica“, to joj možete i Vi reći kada budete bili sami sa njom: „Baka je danas rekla da si bila jako dobra. Mene zanima da li je tebi dan bio dobar. Da li je?“ ili „Primetila sam da te baka često… da li te to povređuje?  Kada ti bude bilo dosta, reci mami.

Uliti poverenje

Za vrtić i školu važe isti principi. Pružite Vašoj deci osećaj sigurnosti kada ste zajedno. Ulijte im poverenje, ponašajte se prema Vašim neistomišljenicima toliko pristojno koliko je u Vašoj moći (ne morate biti učtivi ili politički korektni).

Takve situacije su za Vašu decu dragocene, jer pri tome uče kako da se izražavaju i da nešto s tim postignu. Uostalom, oni na ovaj način uče da razvijaju strategije, koje će im kasnije trebati u odnosu sa drugima, koji im ne žele uvek najbolje.

Jesper Jul


Ovaj tekst je autorsko delo Jespera Jula. Ukoliko želite da ga objavite na svom sajtu/portalu/blogu molimo vas da navedete autora teksta i link ka sajtu Familylab Srbija. Hvala vam na razumevanju.

Prijavite se na naš newsletter

Pročitajte još tekstova