Ivana Muškinja

Voditeljica Familylab Srbija
Specijalista psihosocijalnog pristupa u socijalnom radu, porodični psihoterapeut

Svet koji mi se otvorio kada sam zakoračila u Familylab avanturu veoma mi je inspirativan, zanimljiv i bogat finesama. Radujem se susretima sa ljudima koje mi ovaj posao omogućava. Silno se veselim kada iznova potvrdim da su ljudi hladni samo kada im je hladno.

Ja sam Ivana Muškinja, voditeljica i koordinator organizacije Familylab.rs. Po profesiji sam specijalista psihosocijalnog pristupa u socijalnom radu, sistemski porodični psihoterapeut i student psihologije.

Poslednjih 13 godina radim sa roditeljima i porodicama dece predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta, što na mestu socijalnog radnika u predškolskoj ustanovi u Novom Sadu, što u privatnoj praksi.

Pre toga, sam kao student volontirala u radu sa heroinskim zavisnicima i komercijalnim seksualnim radnicama i to iskustvo me je naučilo značaju zdravih odnosa za razvoj i kvalitet života svakog pojedinca. Uvidela sam da su moji tadašnji klijenti često bili lišeni iskustava stabilnih, podržavajućih odnosa sa drugim, njima bliskim ljudima.

Takođe, sam uvidela još nešto, da ja, kao profesionalac, pored kontinuiranog sticanja stručnih znanja moram mnogo da učim i o tome kako gradim odnose ne bi li bila dobra podrška drugima, zato što je to moja odgovornost!

Ja sam, u suštini veoma radoznali štreber, volim da otkrivam nove slojeve znanja, nove perspektive prakse. Pored formalnog obrazovanja, ja sam akreditovani trener za roditelje po principima pozitivne discipline.

Moje dodatne edukacije obuhvataju  različite pristupe u radu sa porodicama i decom, poput: play terapije, gestalt play terapije, primene teorije afektivnog vezivanja, pristupa emmi pikler, mindfulnessa, dyadic developmental pschotherapy…

Autor sam i realizator brojnih treninga i obuka za profesionalce koji rade sa decom i porodicama u sistemu obrazovanja i vaspitanja. Neki od njih su akreditovani pri Zavodu za unapređenje vaspitanja i obrazovanja R.Srbije, poput: 

    • Pozitivna disciplina u vrtiću (akreditovan od 2011. godine do danas, seminar je prošlo preko 1000 vaspitača, medicinskih sestara i stručnih saradnika širom Srbije).

    • U svetu senki: vodič kroz podršku detetu žrtvi porodičnog nasilja

    • Veštine građenja odnosa sa decom i roditeljima (preko 150 profesionalaca je do sad prošlo seminar).

Od onih koji nisu akreditovani, izdvajam „Ko brine o onima što brinu“, program koji je kreiran za sve radoznale, entuzijastične profesionalce koji još veruju da možemo da menjamo svet kroz promenu odnosa sa decom.

Od svega, najvažniji  mi je ODNOS.

Ja verujem da je on lekovit i važan za dete (ali i odraslog) jednako kao i hrana i san.

I znam da sve diplome i znanja ne donose nužno znane o odnosima. 

Ja verujem da je psihoterapija i savetodavni rad u stvari autentičan susret dva ljudska bića.

I zato je susret sa Jesperom Julom za mene bio životna prekretnica. I ja sam celom svojom dušom zaljubljena u ovu priču.

Ono što sam ja učila direktno od Jespera Jula, a sada učim roditelje i profesionalce jeste kako biti jasan, svoj, siguran u roditeljskoj ili profesionalnoj ulozi, kako naći svoju meru uvažavanja deteta ali i sebe u isto vreme. Kako graditi podržavajuće partnerske odnose i uvažavati međusobne razlike. Za mene je rad Jespera Jula više od sticanja novih znanja i veština, to je povratak sebi.

Ko sam još ja?

Introvert, teški namćor pre 9 sati ujutru, uporna ko stenica kada me nešto interesuje, radoznala, odana, dobronamerna, nemam živaca za površne odnose i priče (to mi krade energiju), zabavna, nekad nesigurna, nekad perfekcionista…neko ko nije prirodni talenat za priču odnosa već sam morala mnogo da učim.

Udata za dovoljno hrabrog čoveka koji raste sa mnom i na tome sam zahvalna svaki dan. Mama, Luki, senzitivcu, najmudrijem detetu koje ponekad toliko liči na mene da me to dovodi do ludila i Neri, koja nas sve uči lakoći života.

Ivana Muškinja

Saradnja sa mnom