Od poslušnosti do odgovornosti

U maju 2023. godine započinjemo četvrti ciklus edukacije „Od poslušnosti do odgovornosti“ koja je namenjena pedagoškim delatnicama (vaspitačima, učiteljima, nastavnicima, profesorima, pedagozima, psiholozima, stručnim saradnicima i saradnicima, direktorima…) koji žele da unaprede svoja znanja i veštine u izgradnji odnosa s decom, mladima, roditeljima i kolegama na svojim radnim mestima.

I u ovom ciklusu okupljamo profesionalce iz 4 zemlje u regiji (Srbije, Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine) i nudimo im specifična znanja poput dubljeg razumevanja dinamike odnosa u pedagoškom svetu, dakle odnosa između dece/mladih i stručnjaka, stručnjaka međusobno te stručnjaka i roditelja.
Familylab Srbija otvara mogućnost upisa 5 učesnika iz Srbije na edukaciju:

Familylabova edukacija – četvrta generacija polaznika - 2023.g Od poslušnosti do odgovornosti – razvoj kompetencija u odnosima

Cilj edukacije je unapređenje i poboljšanje odnosa u vaspitno-obrazovnim ustanovama i institucijama (vrtićima, školama, edukativnim centrima i sl.).

Edukacijom inspirišemo odrasle o tome da vrtići i škole mogu i trebaju biti mesta u kojima se i deca/mladi i odrasli mogu osećati prihvaćeno i uvaženo. Takođe i mesta na kojima odrasli znaju kako da adekvatno preuzmu vođstvo.

U zajedničkom radu tražimo i učimo alternative za nošenje sa mnogim situacijama u kojima se pedagoški delatnici ponekad osećaju bespomoćno – bilo da se radi o odnosu sa roditeljima, kolegama, nadređenima ili decom.

Time osnažujemo stručnjake u izgradnji i razvoju njihovih relacionih kompetencija (kompetencija za građenje odnosa) kao osnovnog preduslova za profesionalni rad s decom, mladima i njihovim roditeljima, posebno u izazovnim vremenima kada je za mnoge teško biti deo vaspitno – obrazovnog procesa.

Edukacija pruža podršku polaznicima poštujući osnovne principe koje zastupamo u Familylabu i o kojima govori i piše Jesper Jul: ravnopravno dostojanstvo, lična i društvena odgovornost, poštovanje integriteta, empatično vođstvo kao i niz drugih tema koje su važne u pedagoškim okvirima.

Na edukaciji možete naučiti kako:

Dosadašnje iskustvo predavača, kao i iskustvo i povratne informacije polaznika koji su se uključili u program su izuzetno vredne – na osnovu tih iskustava zajedno učimo, unapređujemo i menjamo kvalitet odnosa u vaspitno-obrazovnim institucijama. Ta promena je individualna, pojedinačna i kreće od samih temelja – od konkretnog nastavnika/vaspitača/pedagoga koji je spreman da menja sebe da bi menjao svoj odnos s pojedinim detetom, razredom, roditeljem, kolegom…

Od poslušnosti do odgovornosti

Razvoj kompetencija u odnosima
EUR 900
  • U dinarskoj protivvrednosti
  • U cenu nisu uključeni troškovi puta, smeštaja i obroka.
  • Iznos možete platiti u 4 rate
  • Otvaramo ukupno 5 slobodnih mesta na edukaciji

Utisci o edukaciji...

Edukacija je strukturisana tako da je čine izlaganja, diskusije i rad u grupama koji uz deljenje iskustava i dobijenu podršku omogućuju povezivanje i razvoj poverenja te predstavlja osnovu za učenje novih veština.

Edukaciju čini 4 modula, svaki modul je u trajanju od četiri dana.


U svakoj zemlji održaće se po jedan modul prema navedenom rasporedu, što znači da polaznici na tri modula putuju u druge zemlje.
Projekat povezuje tri zemlje donekle bliske u pogledu vaspitnih i obrazovnih tema. Gostovanjem predavača i stručnjaka kojima su glavno područje ekspertize upravo kompetencije u pedagoškim odnosima osiguravamo visok kvalitet sadržaja i realizacije programa. Aktivnostima i rasporedom održavanja u četiri zemlje želimo da povežemo naše polaznike i da pored edukacije omogućimo upoznavanje, razmenu iskustava i konstruktivne diskusije stavljajući u fokus dobrobit dece, mladih i odraslih – stručnjaka koji se njima bave, dakle pedagoške teme kao ključne i bitne teme u našim društvima.

Važnost i značenje edukacije i ove godine su prepoznali članovi naše krovne organizacije Familylab Association, koja podržava zajednički rad Familylab-a Hrvatske, Slovenije, Srbije i naše nove članice – Bosne i Hercegovine. Asocijacija sufinansira deo troškova za održavanje edukacije na lokacijama u ove četiri zemlje, kao i gostovanje predavača iz Nemačke.

Predavači i voditelji

  • Novi ciklus edukacije počinje u maju i traje do novembra 2023. godine.
  • Edukaciju čini ukupno 16 dana, raspoređenih u 4 modula ( 4 x 4 dana).
  • Moduli nisu izborni, odnosno važno je sudjelovati na svim modulima. Susreti se održavaju uživo, jedino je u specifičnim vanrednim situacijama moguće napraviti izuzetak i tada učesniku omogućujemo praćenje edukacije online.
  • Obavezno je poznavanje engleskog jezika. Bitno je da razumete engleski da biste mogli da pratite predavanje, a mi ćemo vam osigurati prevod ukoliko želite da postavite pitanje i sl.
  • Svaki modul počinje četvrtkom u 14.00h, a završavamo nedjeljom u 15.00h.

Raspored modula i mesto održavanja susreta:

1. modul 11.-14.5., Slovenija
Što su i kako se razvijaju kompetencije u odnosima?, Christine Ordnung

2. modul 29.6. – 02.7., Zagreb
Vodstvo odraslih u grupi/razredu, Dušanka Kosanović

3. modul 28.9 – 1.10., Slovenija
Izvori i načini podrške pedagoškim delatnicima, Christine Ordnung

4. modul 9. – 12.11., Novi Sad
Od poslušnosti do odgovornosti, Dušanka Kosanović

Cena edukacije: 900 eura (u dinarskoj protivvrednosti).
U cenu nisu uključeni troškovi puta, smeštaja i obroka.

Iznos možete platiti u 4 rate, pri čemu je prvu ratu važno uplatiti pre prvog modula, a poslednju ratu pre završetka IV modula (novembar 2023.)

Prijave

Prijave se šalju na mejl: [email protected]
Prijava treba da sadrži vaš CV. Ukoliko edukaciju plaća ustanova, potrebno je da nam pošaljete podatke.
Po zaprimljenoj prijavi ćemo Vas kontaktirati sa potvrdom prijave.
Familylab Srbija otvara samo 5 slobodnih mesta za učešće na edukaciji. Grupa se formira prema redosledu prijavljivanja.

Kontakt i više informacija:

Ivana Muškinja, nacionalni voditelj Familylab Srbija
[email protected]
mob: 065 2003349

Novi termin edukacije biće sredinom 2024. godine.

Otvaramo samo 5 slobodnih mesta za edukante iz Srbije!

Prijavite se na listu čekanja

Prijava treba da sadrži i vaš CV. 

Ukoliko edukaciju plaća ustanova, potrebno je da nam pošaljete podatke.

Po zaprimljenoj prijavi ćemo Vas kontaktirati sa potvrdom prijave.